Onze duurzame ambitie

Wij bouwen duurzaam! Dat doen we niet alleen, maar samen met onze klanten, leveranciers en partners. Groen bouwen is het streven, maar niet het enige focuspunt. Duurzaamheid gaat verder dan dat. Het gaat om leefbaarheid, om de betaalbaarheid van woningen, maar ook om samenwerkingen.

Wat is duurzaamheid voor Hurks?
Als familiebedrijf erkennen we het belang van samenwerken aan een mooiere wereld. We beperken onze milieu-impact in de volle breedte, gaan zorgvuldig om met natuurlijke hulpbronnen, houden de leefomgeving schoon en minimaliseren overlast voor mens en natuur. Dat is voor ons duurzaam bouwen.

Hoe we onze ambitie waarmaken? Door zoveel mogelijk samen met leveranciers te zoeken naar hernieuwbare materialen. Door onze klanten inzicht te geven in de mogelijkheden komen we samen altijd tot een passende oplossing. Wat je ook kiest: met ons maak je áltijd impact. We schuwen het onbekende niet, al zijn en blijven we realistische bouwers.

Wat is jouw ambitie?

MVO jaarverslag
Een volledig klimaatneutrale bedrijfsvoering. Dat is ons doel voor 2035. Dit betekent dat we streven naar een situatie waarin onze activiteiten geen netto negatieve impact hebben op het klimaat. Door klimaatneutraal te organiseren en te bouwen, dragen we bij aan een duurzamere toekomst en verminderen we de schadelijke gevolgen van de bouwsector op het milieu en de planeet. Al langere tijd maken we duurzame keuzes. In 2022 en 2023 hebben we als organisatie grote stappen gezet in onze duurzaamheidsstrategie. Elke dag werken we aan sociale (people), ecologische (planet) en economische (prosperity) innovatie. En gelukkig zien we dat onze inzet voor maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds meer succes oplevert.

Als 108-jarige Hurks zijn we trots op de vooruitgang die we de afgelopen jaren hebben geboekt. In het MVO-verslag kijken we terug op onze prestaties en richten we ons op onze doelen en ambities voor de komende jaren.

Bekijk ons MVO jaarverslag!

Duurzame Ontwikkelingsdoelen
Wij hebben onze duurzaamheidsdoelen gekoppeld aan 7 van de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Zo gebruiken we eenzelfde systematiek als vele andere instellingen, bedrijven en overheden in Nederland, maar ook wereldwijd.

Om onze inspanningen op duurzaamheidsgebied optimaal te laten renderen, hebben we onze processen in het verleden ingericht volgens de principes van The Natural Step. Wij hebben ons gecommitteerd aan een aantal concrete doelstellingen van SDG (Sustainable Development Goals) Nederland, om inzichten en best practices op dit terrein met elkaar te kunnen delen en initiatieven op elkaar af te stemmen. Gaat The Natural Step vooral over hoe we dingen doen, onze SDG-doelstellingen beschrijven wat we precies doen.

Alleen door samen te werken met de gehele bouwketen versnellen we de transitie naar een circulaire bouw.
Ellen van Genechten, Manager Duurzaamheid

Da Vinci Green concept
Da Vinci Green is een flexibel concept waarin wij duurzaamheidswensen realiseren, en waarin we alle mogelijkheden en opbrengsten inzichtelijk maken. Binnen het Da Vinci Green concept stel je een woning samen uit onze bouwstenenbibliotheek, waarin je de keuze hebt uit biobased, gerecyclede en herbruikbare materialen. Met deze bouwstenen kunnen we iedere duurzame ambitie vormgeven. Wat je ook kiest: met ons maak je áltijd impact.

Hurks Groene Bouwplaats
Onze Groene bouwplaats is ontworpen met het oog op milieubescherming. We verminderen onze impact op het milieu door het minimaliseren van grondstoffenverbruik, energieverbruik en het generen van afval. Dit draagt bij aan verbetering van de luchtkwaliteit, het beschermen van ecosystemen en het behoud van biodiversiteit. Lees via onderstaande link verder over de richtlijnen die wij hanteren op onze Groene bouwplaatsen.

 

Groen Bouwen App
Klimaatpositief bouwen, is ons streven. Dat doen we door te bouwen met de meest duurzame technologieën en door in te zetten op zoveel mogelijk hernieuwbare bouwmaterialen. Zo beperken wij de milieu-impact van de woningen en maken wij ze toekomstbestendig, onderhoudsarm, maar vooral groen. Binnen de Groen Bouwen App stel je een woning samen uit de bouwstenenbibliotheek, waar je de keuze hebt uit biobased, gerecyclede en herbruikbare materialen. Met deze app verkrijg je inzicht in de mogelijkheden die het Da Vinci Green concept te bieden heeft.

Inzicht in de impact
Inzicht in de CO2 opslag, CO2 uitstoot, productcirculariteitsindex (PCI/ECI) en losmaakbaarheidsindex (LI).

Inzicht in de kosten
Inzicht in de Total Cost of Ownership (TCO), milieukosten Indicator (MKI) en de bouwkosten.

Netwerken
Om onze hoge duurzaamheidsambities invulling te geven is Hurks betrokken bij meerdere netwerken zoals Cirkelstad en Brabantse Aanpak Circulair Bouwen. Zo zijn wij één van de ondertekenaars van het manifest 𝘽𝙧𝙖𝙗𝙖𝙣𝙩𝙨𝙚 𝘼𝙖𝙣𝙥𝙖𝙠 𝘾𝙞𝙧𝙘𝙪𝙡𝙖𝙞𝙧 𝙗𝙤𝙪𝙬𝙚𝙣. Samen met Brabantse architecten, inkopers, overheid, opdrachtgevers en bouwbedrijven streven wij naar een “nieuw normaal”, een circulaire bouweconomie met minder verbruik van grondstoffen, CO2, stikstof, afval en water. Alleen door samen te werken met de gehele bouwketen versnellen we de transitie naar een circulaire bouw. Daarnaast hebben we het ‘Eindhovense Regionale Circulaire Bouwstrategie’ van Cirkelstad ondertekend.

Convenant regionale circulaire bouwstrategie
Hurks streeft naar een circulaire bouweconomie. Dit is alleen bereikbaar vanuit een brede samenwerking tussen alle partijen in de keten. Participeren in Cirkelstad Eindhoven is dan ook een logische stap. Hurks hanteert al jaren als motto “wij bouwen samen”. En juist dat is nu nodig om een transitie te bewerkstelligen en daadwerkelijk positief impact te maken op het milieu. Daarom ondertekenden wij – samen met 15 andere partijen – het convenant ‘Eindhovense Regionale Circulaire Bouwstrategie’. Daarin leggen we vast dat we het nieuwe normaal gaan adopteren als gemeenschappelijke taal circulariteit en dit gaan we toepassen bij ons Da Vinci Green concept.

Portfolio CO2-beleid
Wij zijn ons bewust van de impact die onze activiteiten kunnen hebben op het milieu, vooral als het gaat om CO2-uitstoot. Als onderdeel van onze inzet voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) begrijpen we de noodzaak om onze CO2-voetafdruk inzichtelijk te maken en stellen we een strategie op om in 2035 klimaatneutraal te zijn. Middels een portfolio CO2-beleid hebben we inzicht verkregen in de CO2 uitstoot en de daarbij behorende maatregelen om onze doelstellingen te behalen. Inmiddels zijn we met het certificeringsproces gestart om te certificeren voor de CO2 prestatieladder niveau 3, conform de voorschriften van SKAO.

Onze duurzame projecten