Warmte opslaan, groene daken aanleggen, zonnepanelen installeren en (regen)water hergebruiken. Fontys doet steeds meer om haar campussen duurzamer te maken. Ook op het gebied van gebouwbeheer is er volop aandacht voor het thema duurzaamheid. Zo worden oude onderwijsgebouwen gesloopt als renoveren geen optie meer is. Het oude bouw- en sloopmateriaal wordt vervolgens gerecycled.
Gebouw R1 op campus Rachelsmolen in Eindhoven is twee jaar geleden tegen de vlakte gegaan. Het moest ruimte maken voor de bouw van drie hypermoderne onderwijsgebouwen. De RGS Groep uit Rijssen sloopte in opdracht van Fontys het pand uit 1983. Bij die sloop kwam ongeveer 40.000 ton betonpuin vrij. Dat puin is niet zomaar afgevoerd, maar opgeslagen voor de bouw van de nieuwe Fontys-gebouwen.
Betonpuingranulaat
Het oude beton werd op locatie eerst kleiner gemaakt, ook wel vergruizen genoemd. Deze stukken zijn vervolgens ‘gedoneerd’ aan verwerker A. Jansen B.V. in Son die er alle vervuilingen, zoals plastic, uit heeft gehaald. Daarna is het schone puin vermaalt tot korrels. Dit betonpuingranulaat wordt gebruikt als toeslagmiddel voor nieuw beton, in o.a. de funderingen en vloeren
Hergebruik tijdens de bouw
Toen de bouw van de drie nieuwe onderwijsgebouwen startte, is het betonpuingranulaat uit de opslag gehaald. Op dit moment verwerkt A. Jansen B.V. in opdracht van Hurks het betongranulaat in de betonmortel voor de nieuwe onderwijsgebouwen. En daarmee is de cirkel rond.
Circulair ontmantelen
Overigens is er meer bewaard gebleven van gebouw R1. Tijdens de sloop zijn bijvoorbeeld de deuren en toiletten behouden en is de bedrading gerecycled.
Als alles volgens planning verloopt, kunnen de nieuwe gebouwen, mét het gerecyclede beton, in september 2023 gebruikt worden.