Nieuws

Hurks bouwt in Woensel supersnel woningen in zeventig dagen tijd

Het Eindhovens Dagblad heeft op 11 juni 2021 een mooi artikel gepubliceerd over de nieuwbouwwoningen in plan Celsius in Eindhoven in opdracht van woningcorporatie Trudo.

EINDHOVEN – De nieuwbouwwoningen in plan Celsius in de Eindhovense buurt Woensel West schieten uit de grond.  Bouwbedrijf Hurks zet hier zijn Da Vinci Huizen neer, in ultrakorte tijd.

In een weekje tijd staat in Woensel West de buitenkant van weer een blok sociale huurwoningen voor corporatie Trudo. Voor de Eindhovense bouwer Hurks een succesnummer. Inmiddels bouwt het bedrijf jaarlijks zo’n 300 woningen van deze snelle soort, oftewel 80 procent van het totaal aantal eengezinswoningen dat de aannemer oplevert. ,,En dat wordt alleen maar meer”, zegt projectmanager Bas Louwers van Hurks.

Aan de ene kant van het bouwterrein rond het voormalige Celsiusplein staan de blokken woningen in de steigers: hier wordt op traditionele wijze de buitenplaat van de gevel gemetseld. In het blok daarnaast zijn de betonnen casco’s nog gewoon te zien, maar wordt al wel de 16 centimeter dikke isolatie aangebracht. En midden op de bouwplaats zet een grote kraan met rupsbanden de platen – aangevoerd uit de Bestse betonfabriek BestCon – op zijn plaats. Dat is het hart van het Da Vinci Huis, vertelt Bas Louwers van Hurks. Dat casco plaatsen kan supersnel, met dak, in één dag als het om een losse woning zou gaan.

Huis is snel wind- en waterdicht
,,Daarna is het huis dan wind- en waterdicht en kan er binnen ook al gewerkt worden, parallel aan het werk aan de buitengevel. Dat is de truc. Zo sparen we heel veel tijd. In totaal is voor de bouw van één woning zo’n 70 dagen nodig, veel minder dan bij de traditionele bouw”, aldus Louwers. In totaal gaat het in plan Celsius om 450 woningen, in deze fase worden in anderhalf jaar tijd 220 woningen gebouwd, de overige zijn al klaar. De oplevering van dit deel is in de zomer van volgend jaar gepland. Toch valt er voor de klanten – corporaties of ontwikkelaars – nog genoeg te kiezen, zegt de projectmanager. Er zijn negen basiswoningen, met of zonder (in een keer geplaatste) kap, een, twee, drie of vier lagen, smal, medium of breed. Daarvoor levert Hurks een standaardpakket van voordeur, hal, meterkast, trap, en badkamer, het motorblok in het hart van de woning. Ook de indeling staat redelijk vast. Maar de buitenkant is weer helemaal in te vullen door de opdrachtgever. De dikte van de isolatie is altijd hetzelfde, maar het is aan de klant om te kiezen welk materiaal gebruikt wordt, met welke besparingen. En de  gevel wordt er gewoon tegenaan gemetseld, op de ouderwetse manier.  ,,De klant wil variatie. Het zijn geen folderwoningen”, aldus Louwers. Trudo kiest dan ook voor een kleurige buitenkant met veel siermetselwerk in Woensel West. Daarmee is het Hurks-product minder star dan veel ‘fabriekswoningen’ waar minder plaats is voor eigen accenten. Maar toch zijn architecten ook hier beperkt, door de negen basiswoningen en de afmetingen bijvoorbeeld. ,,Het casco kunnen we niet aanpassen en je kunt ook niet schuiven met de voordeur. Anders moeten we te veel varianten aanbieden en dat gaat ten koste van de voordelen. Vergelijk het maar met een auto die je bestelt.”

Meer managen dan bouwen
Belangrijk is ook dat Hurks het hele proces van de bouw organiseert. ,,Eigenlijk zijn we meer aan het managen dan aan het bouwen”, zo verwoordt Louwers het. De woningen worden helemaal uitgewerkt in de computer,  waardoor het standaardmodel makkelijk aangepast kan worden. Daarna werkt Hurks het liefst met een vijftal vaste leveranciers die weten wat er gevraagd wordt, zoals BestCon van de betonplaten dat ook de ploeg levert die de onderdelen op de bouw in elkaar zet. Bij de leveranciers zit nog wel een beperking voor de opdrachtgever. ,,We hebben wel eens een corporatie gehad die vasthield aan altijd dezelfde, eigen toiletpotten. Maar dat kan niet, daar moeten ze wat toegeven.”

In Woensel West gaat het om sociale huurwoningen. Die zijn door de strakke keuzes betaalbaar te bouwen. Maar Hurks bouwt niet alleen in de goedkoopste klasse. In Eindhoven zijn ook Da Vinci Huizen gebouwd in het koopwijkje Augustus, op de locatie van het voormalige Augustinianum bij de Geldropseweg. En ook het deel van Blixembosch tegen de geluidswal aan de verlengde Kennedylaan wordt met de conceptwoningen gebouwd. Daarom noemt de bouwer het concept ook wel de ‘woning universalis’, de algemeen toepasbare woning, naar Leonardo da Vinci, de homo universalis die overal verstand van had. ,,Voor die projecten aan de bovenkant van de markt worden de standaard elementen breder en langer gemaakt. En bovendien zijn er meer opties zoals dakkapellen en is het afwerkingsniveau hoger, met duurdere materialen bijvoorbeeld”, aldus Louwers.

Traditionele bouw verliest terrein
,,De traditionele woningbouw verliest terrein”, is de conclusie van Louwers. 80 procent van de grondgebonden woningen wordt nu met concepthuizen gebouwd. En dat wordt meer. Standaard- of industriële woningen  bouwen is dé manier van bouwen van de nabije toekomst, constateert ook directeur Erik Leijten van ontwikkelaar BPD die in Blixembosch met Hurks samenwerkt.  ,,Het is een van de drie pijlers onder onze groeiambitie in de woningbouw. We willen er zeker meer gebruik van maken”, zegt Leijten.

,,De doorlooptijd is sneller doordat er veel in de fabriek wordt voorbereid. Daarom zijn er ook veel minder handjes op de bouw nodig. Daarom is dit ook het antwoord op het tekort aan bouwvakkers”, aldus Leijten. ,,Bovendien scheelt het in de belasting van het management: in Blixembosch gaan we 179 woningen bouwen in drie fasen, terwijl er maar één projectmanager op zit. Je kunt met weinig gedoe en uitzoekwerk makkelijk bouwen. Als gemeenten dit soort concepten gaan certificeren, zodat niet iedere keer alles doorgerekend moet worden, gaan ze dat ook aan die kant merken.”
En Louwers wijst ook op de lagere vaste kosten, die vaak aan tijd gebonden zijn. Zo is een uitvoerder en projectmanager veel minder tijd kwijt door de kortere bouw en  hoef je bouwmaterieel zoals bijvoorbeeld kranen veel minder lang te huren.

Voor de toekomst blijft Hurks de Da Vinci Huizen doorontwikkelen.  Ook wat dat betreft is plan Celsius in Woensel West een mooi voorbeeld. ,,Je ziet hier in drie fasen drie verschillende energieoplossingen. cv-keteltjes, een luchtwarmtepomp en wat we nu bouwen, wordt aangesloten op de stadsverwarming.” Voor de (nabije) toekomst zijn er twee speerpunten. ,,Binnenkort volgt een eerste zeer duurzaam project waarbij we kruislings verlijmd hout (CLT) gebruiken in plaats van beton”, vertelt Louwers.
,,Het tweede is de bouw van appartementencomplexen volgens dit concept, maar onder de naam Leonardo. Daarvan hebben we in Boxtel al een pilot gedraaid. Dat moeten we nu uitwerken. Want dit concept is nooit af. We bewegen mee met de regels en met de wensen van de klant.”