Na een bouwtijd van krap twee jaar opende de nieuwe faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW) van de TU Delft in het najaar van 2016 zijn deuren. De realisatie van de nieuwbouw, die zich in samenwerking met bouwcombinatie Hurks-Kuijpers/ULC en Waldner (labinrichting) voltrok, was een belangrijke stap in de vastgoedstrategie van de TU Delft.
Groot Atrium
Het 30.000 m² tellende TNW-gebouw integreert innovatief onderzoek en hoogwaardig onderwijs en voldoet aan uitzonderlijk hoge bouwkundige en installatietechnische eisen. Deze hightech, high-end faculteit is ruim opgezet met een groot atrium, twee vleugels met drie bouwlagen en een technische laag.
Trillingsarme basis
Het gebouw, naar ontwerp van Ector Hoogstad Architecten, voldoet aan zeer strenge eisen voor innovatief onderzoek. Om dit onderzoek te kunnen uitvoeren, zijn de laboratoria opgetrokken op een trillingsarme basis met een eigen fundering los van de rest van het gebouw. Zo kan worden voldaan aan het zeer hoge trillingsniveau VC-F. Vanwege de trillingsgevoeligheid van de labs, werd de directe omgeving van de faculteit omgevormd tot een verkeersarm park.
De nieuwbouw is op een hoog ambitieniveau van BIM uitgewerkt (LOD 400). Het aantal m² hoogwaardige BIM-technieken en het feit dat ook onderhoud en technisch beheer in BIM zijn verwerkt (LOD 500) maken het project in Nederland op dit gebied uniek. Per objecttype werd het niveau van geometrische uitwerking op as-built-niveau gedefinieerd, aangevuld met niet-geometrische informatie. De te gebruiken platformen wisselen bi-directioneel informatie aan elkaar uit.
Kwaliteitsborging
Om de hoogst mogelijke kwaliteit na te streven, werd naast een verificatie- en validatiemodel met een motivatiesysteem gewerkt: het zogenaamde vlaggensysteem. Dit leidde bij TU Delft en het projectteam tot grote betrokkenheid en vormde het bewijs dat we de kwaliteit nauwgezet en zelfstandig bewaakten en hiervoor werden gewaardeerd. Bij de opname bleef het aantal opnamepunten beperkt tot het vooraf vastgestelde toelaatbare maximum.