Bouw Vastgoedontwikkeling

Zijdebalen

Locatie
Utrecht
Status
2015 - 2019
Programma
481 woningen en circa 1600 m² commercieel
Kenmerkend
Herbestemming industrieel erfgoed

Een binnenstedelijke herontwikkeling (in samenwerking met Van Wijnen): Zijdebalen behelst circa 500 stadswoningen en 2500 m² aan commercieel vastgoed, op loopafstand van het historische stadshart van Utrecht. Het gebied maakt deel uit van de historische Bemuurde Weerd, die rond 1300 ontstond als voorstad van de ommuurde stad Utrecht.

Rolbeschrijving

Zijdebalen gaat om een binnenstedelijke gebiedsontwikkeling, opstalontwikkeling en de gefaseerde realisatie in samenwerking met Van Wijnen.

Vier bouwblokken

De 500 woningen zijn verdeeld over vier gesloten bouwblokken. Deze omvatten een combinatie van herenhuizen en appartementen in het koop- en huursegment, circa 1600 m2 aan commerciële functies in de voormalige Lubro broodfabriek, en een geheel nieuw horecapaviljoen op het centrale plein van Zijdebalen. De vier bouwblokken zijn opgeleverd.

 

Zijdebalen Utrecht

Link met water

Zijdebalen dankt zijn naam aan een voormalige buitenplaats aan de Vecht. Deze rivier maakt de ligging van Zijdebalen extra bijzonder; net als de link met water, groen en het verdwenen landgoed dat overal in het plan terugkeert. Zo krijgt Zijdebalen deels nieuwe bestrating en een statige bomenrij, en wordt een nieuwe stadsgracht aangelegd. De Poort van Zijdebalen vormt de toegang tot de binnentuin van Zijdebalen. Dit is een hekwerk uit een lokale kunstsmederij, geïnspireerd op tekeningen van de beroemde tuinen van het oude landgoed.

Groen en gasloos

Zijdebalen is 100% gasloos en aangesloten op de Utrechtse stadsverwarming. Dankzij onder meer zonnepanelen op de dakvlakken, hoge luchtdichtheid van de woningen en CO2-gestuurde ventilatiesystemen, zijn EPC scores behaald die onder de wettelijke normering liggen.

Breed aanbod

Ieder bouwblok heeft zowel eengezinswoningen als appartementen met een gemeenschappelijke binnentuin die op de ondergrondse parkeergarage ligt. Het woningaanbod loopt uiteen van sociale huur (voor woningstichting Mitros) en vrije sector huur (voor Bouwinvest) tot luxe penthouses in het koopsegment. Mulleners + Mulleners architecten en Venster architekten zijn verantwoordelijk voor het ontwerp; bureau Rijnboutt verzorgde het ontwerp van de openbare ruimte en het paviljoen.

Gerelateerde projecten & verhalen

Viering hoogste punt Zijdebalen blok 3 en start realisatie horecapaviljoen
Nieuws

Viering hoogste punt Zijdebalen blok 3 en start realisatie horecapaviljoen

Augustus
Bouw Vastgoedontwikkeling

Augustus

Brandevoort
Bouw Vastgoedontwikkeling

Brandevoort