Verhalen

In gesprek met Projectleider, Joost Nooyens

Joost Nooyens (37), woonachtig in Vessem met zijn gezin, heeft niet één, maar twee keer zijn eigen woning gebouwd, met wat hulp van bekenden uit zijn netwerk. Hij begon zijn carrière bij Hurks als stagiair, en na een vervolgopleiding waarbij werk en leren gecombineerd werden, werkte hij negen jaar als werkvoorbereider. “In die tijd heb ik aan diverse projecten gewerkt, zoals het centrumplan in Eindhoven en de pastorietuin in Veldhoven,” vertelt hij.

Van stagiair tot projectleider
Na een periode van 4,5 jaar verliet hij Hurks, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Een ontmoeting met een oud-collega deed hem terugverlangen naar Hurks. “Voor ik het wist, had ik P&O aan de lijn met de vraag of we eens een kopje koffie konden drinken. Ik heb altijd positief teruggekeken op mijn tijd bij Hurks.”

Terug bij Hurks begon Joost als planontwikkelaar en projectleider in de uitvoeringsfase, met als uiteindelijke doel om projectleider te worden. “Het werk als projectleider vind ik het leukst omdat je dan de meeste binding met de uitvoering hebt en veel met het team aan het werk bent.”

Door Da Vinci Green ben ik anders gaan kijken naar bepaalde zaken. Vroeger stond ik niet zo stil bij duurzame beslissingen, maar nu let ik op onnodige uitstoot en omarm ik vernieuwende initiatieven.
Joost Nooyens

Duurzaam denken: Da Vinci Green
Gedurende zijn carrière bij Hurks heeft Joost een tijd gewerkt als werkvoorbereider, wat hem een goed inzicht gaf in hoe alle lijntjes binnen de organisatie lopen. Tijdens die periode ontstond interesse in een duurzame variant van de Da Vinci woning, wat leidde tot zijn betrokkenheid bij het Da Vinci Green concept. “Wat Da Vinci Green anders maakt, zijn de lagen. We pellen als het ware een hele woning af en kijken hoe we een woning kunnen opbouwen op basis van de levensduur van alle materialen,” legt hij uit. Hoewel Joost vroeger niet veel bezig was met duurzaamheid, heeft zijn betrokkenheid bij het Da Vinci Green project zijn perspectief veranderd. Hij vertelt: “Door Da Vinci Green ben ik anders gaan kijken naar bepaalde zaken. Vroeger stond ik niet zo stil bij duurzame beslissingen, maar nu let ik wel op onnodige uitstoot en verken ik graag nieuwe initiatieven.”

Een toekomst van duurzaamheid
Joost ziet een toekomst waarin een combinatie van duurzame en traditionele materialen wordt toegepast om het betaalbaar te houden voor iedereen. Hij benadrukt: “Ik ben zeker voor de verduurzaming van de bouw, maar ik merk dat er uitdagingen zijn waar we tegenaan lopen. Daarom moeten we het de tijd geven. Hoe meer kennis we opdoen en hoe meer we de verandering omarmen als heel bouwend Nederland, hoe beter dit zal uitpakken voor het prijsverschil. We moeten flinke stappen maken, maar niet alles in één keer willen doen.”